Cestovní pojištění, aneb co zabalit na cestu a přežít

Cestování je sen většiny z nás. Víte ale vůbec, co všechno je potřeba zohlednit při výběru správného cestovního pojištění? Co všechno se na cestě může přihodit? A jak se na to připravit?

 

K čemu slouží cestovní pojištění a proč je důležité?

 

Základním principem cestovního pojištění je krytí léčebných výloh v zahraničí. Každá země má jinak financovaný systém zdravotnictví a to je potřeba zohlednit právě při výletech za hranice naší země. U nás máme státem řízené a regulované zdravotnictví a průběžně proplácený systém zdravotnictví. To znamená, že základní zdravotní péči dostane každý Čech bez ohledu na to, jestli má u sebe větší množství peněz. Jinak je tomu v zahraničí. Pokud budeme potřebovat zdravotní péči, buď využijeme cestovního pojištění, které úkony proplatí, nebo si musíme částku uhradit sami. Částky se mohou vyšplhat do statisíců až milionů korun. Cestovní pojištění nahrazuje v podstatě místní zdravotní pojištění a odvody.

Každé dobré cestovní pojištění by mělo obsahovat asistenční služby. To znamená pomoc na telefonu, tlumočení zdravotnickému personálu, proplacenou dopravu v místě škody, náhradní ubytování či transport zpět do ČR. Tlumočení na telefonu nám kolikrát může pomoci prolomit jazykovou bariéru v exotických zemích.

Dále je součástí cestovního pojištění připojištění občanské odpovědnosti. I jako chodec či cyklista mohu cizinci způsobit škodu na zdraví či na majetku. Příkladem může být střet se zahraničním lyžařem nebo poškození obecního majetku v cizí zemi.

Samotným příkladem je také USA. Zde jsou občané zvyklí jít do soudního sporu i kvůli z našeho pohledu zanedbatelným událostem. A to ani nemusíme zmiňovat americkou zdravotní péči a její vysokou cenu.

Zvláštním případem je pojištění pracovní cesty. Pokud jedeme pracovat do zahraničí, může se nám takové pojištění hodit, pokud způsobíme nějakou škodu na majetku místnímu zaměstnavateli či zákazníkovi.




Jak, kdy a kde zřídit cestovní pojištění?

Prakticky každá pojišťovna má dnes možnost sjednání online. Existuje i spousta propracovaných srovnavačů pojistných podmínek. Málokdo dnes chodí sjednat cestovní pojištění na pobočku.

S čím se ale setkáme, je návštěva naší zdravotní pojišťovny, kde si platíme povinné zdravotní odvody. Dost často totiž zdravotní pojišťovna nabízí možnost sjednání cestovního pojištění, tedy pojišťovny, která kryje zahraniční výlohy a zároveň je partnerem české zdravotní pojišťovny.

Je však důležité prostudovat pojistné podmínky právě dané spolupracující pojišťovny. Dost často jsou totiž tyto podmínky značně osekané. Totéž platí pro online srovnávače. Nejvhodnější cestou je oslovit odborníka, který se v pojistných podmínkách vyzná a má již historickou zkušenost s plněním pojišťoven. Taktéž se dá u některých pojišťoven využít pomoc na online chatu. Platí jednoznačne to, že co je psáno, to je dáno. Nikomu z nás, cestovatelů, se však nechce po nocích studovat sáhodlouhé pojistné podmínky.

A co připojištění ke kreditní kartě? Zde platí to samé pravidlo. Cena je sice velmi lákavá, ale existuje zde značné množství výluk, a je potřeba detailně prostudovat, co dané připojištění kryje.

Co když jedeme provozovat rizikový sport typu horolezectví či potápění, nebo se rozhodneme účastnit organizovaných závodů v zahraničí? Pak je kontaktování odborníka, který má přehled, nutností.

Pokud žádáme o vízum do zemí, které ho vyžadují, často bude cestovní pojištění součástí podmínek vyřízení víza.

Výhodným řešením je založení celoročního cestovního pojištění. Zvlášť když cestujeme víckrat do roka, třeba i na prodloužený víkend, celoroční smlouva se jednoznačně vyplatí. Platit ji můžeme měsíčně podobně jako paušál za telefon. Rodiny mají obyčejně nadstandartní slevy oproti jednotlivcům.


 

Na co si dát při sjednání cestovního pojištění pozor?

Při provozování sportů jako rafting, motosporty, lyžování mimo sjezdovku atd. je potřeba připojistit tzv. rizikové sporty. Zvláštní skupinou jsou pak horolezci. Hrozí zde totiž rizika jako např. vzlet vrtulníku nebo zásah horské služby ve vysoké nadmořské výšce. To stejné platí pro motorkáře, kteří často v létě vyrážejí na cesty přes Alpy.

Důležité je správné zařazení lokality, kam cestujeme. Existují rozdílné limity, Evropa, celý svět, některé pojišťovny mohou rozlišovat např. rizikové země nebo USA jako zvláštní skupinu. Zde je péče extrémně drahá, faktury za lékařskou pomoc se mohou vyšplhat do milionů a ne každá pojišťovna má službu přímého proplacení dané nemocnici.

Opakem jsou asijské exotické země, kde by kolikrát český občan ani skončit nechtěl. Na místě je pak rychlý transport do ČR. Dobré je také předcházet exotickým nemocem očkováním. Důležité také je, abychom měli zahrnutou konzultaci lékaře na dálku. V místní nemocnici nemusí být adekvátně vybavený personál a v tom případě je telefonická konzultace podstatná. Dokonce se může stát, že bude nutná doprava lékaře do místa nehody, pokud se jedná o specifický zákrok.

 

 

Příklady z praxe

  1. Jedna z našich klientek byla na dovolené v Itálii. Bohužel se jí podařilo srazit místního Itala, který okamžite kontaktoval svého právníka a domáhal se okamžitého odškodnění. V takovém případě naštěstí pomohlo připojištění občanské odpovědnosti jako součást cestovního pojištění. Ital vysoudil téměř 900 tisíc korun!
  2. Slyšeli jste o případu Čecha, který jel provozovat horolezectví do Francie a zapomněl zaplatit cestovní pojištění? Zůstal viset na skále a musel kvůli němu vzlétnout vrtulník. Takový vzlet se může vyšplhat do milionu korun i více. Tento český občan si pak bohužel musel vzít hypotéku a zastavit svůj dům na proplacení těchto nákladů.
  3. Dalším případem je Čech, který si komplikovaně zlomil nohu v USA. Tipnete si, na kolik se vyšplhaly léčebné výlohy? Téměř 5 milionů korun!! Za stejnou zlomeninu by v Chorvatsku zaplatil “pouhého” půl milionu korun. Pokud by měl tento Čech limit 5 milionů korun na léčebné výlohy, dost možná by mu plnění v USA nestačilo.
  4. Proto je důležité řešit i limity u cestovního pojištění. Čím vyšší, tím lepší. Doporučujeme neomezené limity.

 

 

Shrnutí a tipy

  1. Nejdůležitější věcí jsou pojistné podmínky. Ideálním případem je co nejméně výluk.
  2. Druhým nejdůležitějším faktorem je pojistný limit. Důležitou součástí je také pojištění občanské odpovědnosti. Nikdy nevíme na koho narazíme.
  3. Využívejte asistenčních služeb jako je pomoc na telefonu a tlumočení. Můžete také využít různých připojištění jako pojištění zavazadel, zpožděný či zrušený let nebo pojištění pracovní cesty.

 

 

Barbora Stodůlková, Explicit Invest






Zpět do kategorie: Pojištění
Zobrazit detail služby: Pojištění