Plánujete vzít hypotéku ještě letos? Pospěšte si! ČNB připravuje výrazná omezení

V posledních letech zaznamenal trh s nemovitostmi v ČR rozmach. Kupujícím nahrávaly do karet jak nízké ceny nemovitostí po krizi, tak rekordně nízké úrokové sazby. Výsledkem je prudký růst cen a snaha ČNB zabránit lidem, kteří nemají dostatečné množství vlastních peněz v dalším nákupu nemovitostí. 

 

Kolik tedy dnes vlastně musíte mít, abyste si hypotéku mohli dovolit? 

Pokud půjdete do své banky s cílem získat nejlepší sazbu, tak musíte investovat minimálně 20 % svých vlastních zdrojů. Při nákupu nového bytu ve Zlíně v ceně 2.000.000 Kč, si tedy připravte 400.000 Kč. K tomu přičtěte 4% daň (tedy dalších 80.000 Kč) z nabití nemovitosti, kterou nově platíte Vy, jako kupující. Pokud k tomu ještě připočítáte železnou rezervu pro nečekané výdaje ve výši 100.000 Kč, jste na částce 600.000 Kč!

 

Nemáte tolik? Problém, který má řešení. Zatím!

Před investicí do vlastního bydlení si vytvořte dostatečně vysokou finanční rezervu. K tomu může posloužit jak stavební spoření, tak i pravidelná investice na kratší časový horizont. Vhodnou kombinaci spoření a investování peněz je dobré zvážit a zkonzultovat s odborníky. Je totiž rozdíl, zda si chcete odkládat 5.000 Kč / měs. po dobu 5 let, nebo 2.500 Kč / měs. po dobu 10 let! 

 

Rozdíl ve výnosu z investic v čase
     Varianta 1    Varianta 2 
   Měsíční příspěvek    5.000 Kč / měs.    2.500 Kč / měs.
   Zhodnocení za rok    4,5 % p.a.    4,5 % p.a.
   Doba investování    5 let    10 let
   Celkově investováno    300.000 Kč    300.000 Kč
   Částka na konci programu    336.986 Kč    379.412 Kč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U nás v Explicit Invest se specializujeme právě na řešení otázky bydlení. Pokud už nemáte čas si naspořit nebo nemáte na spoření dostatek finančních prostředků, je tu i další možnost. ČNB zatím umožňuje financovat vlastní bydlení složením dvou úvěrů. Hypoteční úvěr + doplňkový nezajištěný úvěr. Toto řešení musí nezbytně zapadat do celkového a dlouhodobého finančního plánu klienta. V opačném případě může nadělat více škody než užitku. Ne vždy je totiž tato kombinace pro klienta výhodná.

 

Investice do vlastního bydlení by měla být především dobře promyšlená. Nenechte se strhnout reklamou a všemožnými pobídkami a raději si s námi vše dobře propočítejte.

 

Milan Šimek, Explicit Invest

Zpět do kategorie: Hypotéky
Zobrazit detail služby: Hypotéky