Dá se hypotéka vyřídit za týden?

Na postupné zvyšování sazby ČNB reagují samozřejmě i všechny banky poskytující hypotéky. S tím vzrostla u našich klientů taktéž poptávka po “zatím” ještě levných hypotečních úvěrech. Častá otázka zní: “Stihneme to, než nám zvýší úrokovou sazbu nad 3%?” “Stihneme to za týden?”

 

V jakých případech se dá rychle schválit hypotéka?

 

Pokud se chystáte na výstavbu rodinného domu, či rozsáhlou rekonstrukci a ještě jste nekontaktovali ani projektanta, nejspíš to na hypotéku “za týden” nebude. Na druhou stranu, pokud plánujete majetkové vyrovnání v rodině, a máte již nachystanou darovací smlouvu a smlouvu o vypořádání, je rychlá hypotéka možná. To stejné se týká případu koupě, za předpokladu, že již spolupracujete s realitní kanceláří, která má profesionální a rychlý přístup. Rovněž můžeme zahrnout drobnou rekonstrukci, na kterou postačí položkový rozpočet.

 

Pokud neměníme podmínky původní hypoteční smlouvy, bude sem patřit i refinancování. A co se týká “hypotéky dopředu”, do týdne můžeme taktéž předschválit hypoteční rámec, a klienti pak mají 12 měsíců na výběr vhodné nemovitosti. Odpadne zde veškerá administrativa spojená s nemovitostí (odhad, katastr, pojištění apod.), proto to je také reálné stihnout do týdne. 

 

Jakému klientovi banka umožní rychle uzavřít úvěr?

 

Prvním předpokladem jsou čisté registry a dobrá platební morálka. Dále musíme počítat s tím, že nám rychle zaměstnavatel potvrdí příjmy. Pokud se jedná o OSVČ, je dost zásadní vybrat jednu z bank, která dobře akceptuje příjmy z podnikání. Jak takovou banku najít? V případě požadavku na rychlé vyřízení nedoporučujeme “tour de bank”. Ideální je oslovit odborníka, který podrobně projde metodiku všech bank. 

 

V případě majetkového vyrovnání či spolupráce s realitní kanceláří doporučujeme při rychlém vyřizovaní kontaktovat společnost, která má tyto služby propojeny. 

 

Kdo mi vyřídí hypotéku za týden?

 

Dobrým předpokladem je pružná pracovní doba konzultanta či analytika, který vám bude hypoteční úvěr vyřizovat. Většina bank zavírá nejpozději v 17h a to je pro spoustu klientů nereálné řešení. Dnešní samozřejmostí by taktéž měla být rychlá komunikace po telefonu, emailu a messengerech.

 

 

Takový analytik by taktéž měl znát rychlost bank, které svým klientům doporučuje. Rychlost zpracování se velmi liší napříč bankami. Měl by taktéž umět doporučit vhodné zajištění nemovitosti a pokud je to nutné, zajistit klienta proti možné ztrátě příjmu. To vše ještě ideálně před podpisem smlouvy.

Celkově rychlá spolupráce nebude fungovat bez funkčního týmu lidí, kteří se na hypotéce budou podílet. Jmenovitě hypoanalytika, makléře, advokáta, odhadce apod., protože na lidském faktoru to záleží nejvíce, jak všichni víme. Nejlépe vybrat společnost, která vám zajistí všechny tyto odborníky.

 

Jak to může vypadat reálně, pokud vše proběhne bez komplikací?

 

  1. den 1:  vybereme banku, podáme žádost, potvrdíme příjmy, dodáme výpisy z účtu, objednáme odhad nemovitosti
  2. den 2:  proběhne prescoring na bance, dodáme kupní smlouvu/darovací smlouvu + smlouvu o vypořádání/rozpočet rekonstrukce
  3. den 3:  proběhne odhad nemovitosti
  4. den 4:  založíme běžný účet u banky
  5. den 5:  probíhá schvalování
  6. den 6:  hypotéka schválena, pojistíme nemovitost a případně zajistíme příjmy
  7. den 7:  podpis hypotéky a zástavních smluv

 

autor: Barbora Stodůlková, Explicit Invest

Zpět do kategorie: Hypotéky
Zobrazit detail služby: Hypotéky